over mij

karin bos

Het vak van woorddienstbegeleider (of uitvaartspreker) kwam voor het eerst in beeld toen mijn vader overleed en wij, zonder pastoor of dominee, moesten bedenken hoe we het afscheid inhoud zouden geven.

 

Het gaf lucht om niet alles alleen te hoeven doen, om samen met de uitvaartspreker het diepere verhaal van mijn vader boven te halen. Díe ervaring neem ik mee in mijn ontmoetingen. Ik zie hoe fijn mensen het vinden om al het 'gedoe' rond de uitvaart even te kunnen loslaten. Om samen te zitten en te praten, te huilen en te lachen.

 

Alleen dat gesprek is al een bron van troost, waarbij soms lang vergeten herinneringen boven komen. Vaak helpt samen herinneringen ophalen ook om zélf een verhaal te schrijven en tijdens de uitvaart voor te dragen of te laten voordragen. Als je dat kunt en wilt, is zelf woorden geven aan herinneringen een troostrijke stap waar ik graag bij help. 

 

Nadat ik 20 jaar als zelfstandig tekstschrijver heb gewerkt, ben ik in 2019 opgeleid in de praktijk van de woorddienstbegeleiders van Cordatis. Sinds januari 2020 begeleid ik wekelijks diensten. In het voorjaar gingen de gesprekken vooraf via videobellen. Inmiddels ga ik gelukkig vaak weer naar de familie thuis.

  • LinkedIn - Karin Bos