over mij

karin bos

Het vak van woorddienstbegeleider (of uitvaartspreker) kwam voor het eerst in beeld toen mijn vader overleed en wij, zonder pastoor of dominee, moesten bedenken hoe we het afscheid inhoud zouden geven. Het gaf lucht om ons puur te kunnen concentreren op persoonlijke herinneringen, terwijl de uitvaartspreker met ons op zoek ging naar het diepere verhaal van mijn vader. 

 

Die ervaring neem ik mee in mijn ontmoetingen. Ik zie hoe fijn mensen het vinden om al het 'gedoe' rond de uitvaart even te kunnen loslaten. Om samen te zitten en te praten, te huilen en te lachen. Het is een bron van troost. En zelfs - of juist - wanneer niet iedereen het met elkaar kan vinden, of men verschillende ideeën over het verleden heeft, vind ik een weg om het verhaal te vertellen. Soms is er wat afstand nodig om echt dichtbij te komen. 

‚Äč

'"Ik heb maar een heel gewoon leven, niks bijzonders'", zeggen mensen vaak. Maar dat is nooit waar. Al zolang ik interview en schrijf (sinds 1999, karinbos.nl), weet ik dat ieder mens een verhaal leeft. Hoe eenvoudig of introvert iemand ook mag lijken, niemand is 'gewoon'. Degene van wie je het minst verwacht, leeft vaak het boeiendste verhaal. Ik vind het een voorrecht dat ik die verhalen naar boven mag halen en doorgeven. En daardoor iemand kan laten zien zoals hij was. 

  • LinkedIn - Karin Bos